Az új laboratórium

A projekt legjelentősebb tétele a szélcsatornának helyt adó laboratóriumi helyiség építése, és ez jelenti a legnagyobb kihívást is. A szélcsatorna méreteiből, és a modellek mozgatásához, valamint a levegő recirkulációjához szükséges oldaltávolságokból kb. 30-32 m csarnokhossz, 9-10 m szélesség és kb. 6 m belmagasság adódik. A laboratóriumnak:

  • az egész éves használhatóság miatt fűtöttnek és jól szigeteltnek,
  • az esetleges légcsere igény miatt megfelelő nagyságú légcsere nyílásokkal ellátottnak,
  • az áramlási vizualizációk és a lézeres méréstechnikák munkavédelmi követelményi miatt elsötétíthetőnek,
  • a modellek és mérőeszközök szállítása miatt kapuval, és teherlifttel ellátottnak kell lennie.

Mivel a szélcsatornának mindenképpen az AE épületben vagy annak közvetlen közelében kell elhelyezkednie (a többi szélcsatornával való szinergia ekkor használható ki) és megfelelő nagyságú üres labortér nem áll rendelkezésre, ezért új épületrész építése szükséges. A terület, a BME középső campusa világörökségi terület pufferzónájába sorolt, az AE épület pedig 1936-ban épült, a korábbi Duna-meder feltöltött területén. Az ebből adódó építészeti, építési engedélyezési,  valamint statikai nehézségek áthidalása indokolja az épületrész várhatóan viszonylag magas építési költségét.

Az elhelyezésre 8 különböző változatot vizsgáltunk meg, amelyek közül az ‘I’ változat kínálja a legjobb használhatóságot. Ennek a változatnak az építési engedélyezési terveit a Norman Mérnöki Iroda készítette el.

Az építési engedélyezési kérelmet 2016. decemberében benyújtottuk a XI. kerület (Újbuda) építési hatóságához, és a részletes költségterv is rendelkezésre áll.